Kun markiisia pidetään auki, sen pinnalle kertyy kaikenlaista tavaraa: siite- ja tiepölyä, koivunvarpuja, lehtiä, havunneulasia ja linnunkakkaa. Markiisikangas on kuitenkin äärimmäisen kestävää 100-prosenttista akryyliä, joka kyllä pysyy hyvässä kunnossa, kunhan se vain muistetaan pitää puhtaana.

Kankaan pinnalle kasaantuneista lehdistä, havuneulasista ja koivunvarvuista pääsee helpoiten eroon ihan vain ravistamalla: ota pitävä ote markiisin päästä ja sitten vain rohkeasti ja ronskisti ravistamaan. Kun kyseessä on ammattiosaajan asentama laatumarkiisi, ei sitä saa ravistamalla alas.

Siite- ja katupölyihin sen sijaan tepsii parhaiten pesu – ja yksi parhaista tavoista pestä markiisi onkin yksinkertaisesti pitää se auki sateella. Tämä on helppo ja luonnollinen tapa pitää markiisikankaan kunnosta huoli.

Linnunkakkaosastosta puolestaan pääsee helpoiten eroon siten, että antaa jätöksen ensin kuivahtaa kankaan pinnalle ja harjaa sen sitten pois. Harjausta helpottaakseen markiisia voi rullata sen verran sisäänpäin, että harjattava kohta kääntyy ylösalaisin rullan alapintaan, jolloin siihen pääsee helposti harjalla käsiksi.

Uusien tai vain vähän aikaa käytössä olleiden markiisien kangasta ei kannata pestä pesuaineella. Puhtaalla vedellä huuhteleminen riittää.

Markiisikankaan puhtaanapidon muistilista:
Pidä markiisi sateella auki ja myrskyllä ehdottomasti kiinni – suosittelemme tuulianturin käyttöä!
Ravistele oksat, neulaset, lehdet ja muut pois
Kuivata ja harjaa linnunkakat pois
Tee isommat pesut hellillä pesuaineilla ja lämpimällä vedellä – suosittelemme käyttämään ympäristöystävällisiä ja biohajovia pesuaineita.