Miten sälekaihtimien puhdistus onnistuisi parhaiten? Pitäisikö ne pyyhkiä rätillä vai imuroida? Pitääkö ne irrottaa puhdistuksen ajaksi? Kuinka usein pitäisi puhdistaa?

Sälekaihtimia saa puhdistettua monella tavalla. Kaihtimia voi pyyhkiä, imuroida tai käyttää staattista pölyhuiskaa.
Jos puhdistat pölyyntyneet kaihtimet staattisella pölyhuiskalla, puhdista ne niin, että kaihtimet ovat avattuna alaviistoon itseesi päin. Näin huiskun harjakset puhdistavat sälet ylä- ja alapuolelta. Puhdistussuunta on aina ylhäältä alaspäin. Huisku imee pölyä itseensä staattisen sähköisyyden avulla.
Jos käytät pölynimuria, käytä pehmeää harjasuulaketta. Pölyn imurointi toteutetaan säle kerrallaan ylhäältä alaspäin. Säleiden asentoa voi vaihtaa, jotta ne tulevat varmasti puhtaiksi molemmin puolin.
Likaiset kaihtimet pitää pyyhkiä kostealla mikrokuituliinalla tai -kintaalla. Pyyhi alas lasketut kaihtimet säle kerrallaan yksitellen tai suljettuna. Jos on tarve käyttää jotain puhdistusainetta, suositus on käyttää ympäristöystävällisiä biohajovia aineita.
Kuivata kaihtimet lopuksi kuivalla kankaalla. Kaihdinta ei saa koskaan vetää kosteana ylös nippuun koska kosteat säleet tarttuvat toisiinsa ja säleen pinta voi vaurioitua.
Puusälekaihtimiin pätevät samat säännöt. Koska ne sijoitetaan lähes poikkeuksetta sisätiloihin, ne vaativat puhdistusta useammin kuin lasien väliin sijoitetut sälekaihtimet.
Kaihtimia ei kannata irrottaa puhdistamisen aluksi. Kannattaa olla erittäin varovainen koska säleet ovat todella ohuita alumiinilevyjä ja vääntyvät helposti. Kaihtimia puhdistetaan aina tarvittaessa, oman tuntumaan mukaan.